Hoe koop je een woning in amsterdam?

Een woning vinden in Amsterdam. De meeste mensen krijgen al stress bij het idee. De woningmarkt in Amsterdam is namelijk een gekkenhuis. De prijzen schieten al jaren omhoog en de hoeveelheid woningen wordt steeds geringer. Het maakt de zoektocht naar een woning in Amsterdam niet gemakkelijker of goedkoper. Maar dat neemt niet weg dat wonen in Amsterdam een droom is van veel mensen. Ook niet gek. De gezellige straten met de grachten, het bruisende centrum en de stukjes natuur midden in Amsterdam. Het is een bijzondere stad waar menig mensen willen wonen. Maar hoe koop je een woning in Amsterdam? Wij delen drie tips.

Verken de woningmarkt in Amsterdam


Er zijn veel mensen die een woning willen kopen in Amsterdam, maar het aanbod is beperkt. Hierdoor is timing heel belangrijk. Vaak is de deadline voor het plaatsen van een bod binnen enkele dagen. Je wordt hierdoor gedwongen om snel te handelen na een bezichtiging. Het is daarom belangrijk om goed te weten wat je wil. Wij geven dan ook als tip mee om de woningmarkt in Amsterdam te bekijken. Ga alvast naar een aantal bezichtigingen nog voordat je echt serieus aan de slag gaat. Op deze manier ontdek je wat realistische woningprijzen zijn, maar ook wat jouw woningwensen zijn. Vaak heb je in je hoofd een lijstje van wensen, maar verandert dit zodra je aspecten van een woning in het echt ziet.

Schakel een makelaar in voor een woning in Amsterdam


Een makelaar is in de meeste gevallen een fijn iemand om in de arm te nemen. Dit geldt helemaal als je een woning zoekt in Amsterdam. Dit heeft vier redenen:

1. Makelaars kennen elkaar onderling. In Amsterdam hangt er het ons-kent-ons fenomeen. Makelaars doen in de huidige tijd het liefst zaken met elkaar. Hierdoor speelt het gunfactor zeker mee bij het kopen van een woning. Wanneer er meerdere gelijkwaardige biedingen binnenkomen dan gaat de voorkeur toch sneller uit naar de makelaar met het gunfactor, of degene die een gunst later weer terug kan betalen.

2. Een goede makelaar behoedt je van het kopen van een woning met teveel zwakke punten. Wij begrijpen dat je soms door de zwakke punten heen moet kijken. Maar soms nadat je een aantal mislukte bezichtigingen hebt gehad, wordt het verleidelijk om alsnog een bod te doen ondanks de vele slechte punten. Een makelaar kan je weer scherp krijgen. Je wilt toch niet een woning waar nog voor tienduizenden euro’s aan verbouwd moet worden?

3. Iemand neemt je door het hele proces. Het is bij het kopen van een woning fijn als er een expert met je mee kijkt en denkt, zeker als het om je eerste woning gaat. Wanneer is het juiste moment om een bod uit te brengen? Het is vraag waarbij een makelaar je helpt. Wordt je bod geaccepteerd? Wat zijn de vervolgstappen? Een makelaar neemt je bij de hand en begeleidt je door het hele proces.

4. Het uitbrengen van een realistisch bod. Net zoals dat het verleidelijk is om een bod uit te brengen, ondanks de gebreken van een woning, is het ook verleidelijk om mee te gaan met de hoge biedingen. Een makelaar helpt je realistisch te kijken naar een woning. Is de woning echt zo veel geld waard?

Bepaal je budget met een hypotheekadviseur


Voordat je jouw blik laat vallen op je droomhuis is het belangrijk om te weten wat je kunt spenderen. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf. Een gesprek met een hypotheekadviseur laat jou inzien welke bedragen realistisch zijn met jouw financiële situatie. Verder helpt een adviseur bij de aanvraag van jouw hypotheek en vertelt jou welke documenten je nodig hebt voor de aanvraag. Het is daarom handig om dit van te voren te doen, zodat jij snel kunt handelen wanneer je jouw ideale woning hebt gevonden.

Kun jij nog wel wat tips gebruiken voor het kopen van een woning in Amsterdam? Neem dan vooral contact op. Wij zijn gespecialiseerd in het kopen van woningen in Amsterdam. Wij hebben ons netwerk, de ervaring en de kennis.